Dün Milliyet’te dış haberler servisinin bir haberi vardı; dünyada tiryakilik yapan dizilerle ilgili. “Lost” ve “24” dizileri ilk iki sıradaydı. Ve bildiğimiz bilimum Amerikan dizileri. Ama bir de başka veriler var; “Gümüş” de tiryakilik yaptı!
“Gümüş” dizisinin Arap ülkelerindeki başarısı, gazetelere haber oldu. Devamı geldi. “Binbir Gece” Kuveyt’te haftada altı gün, günde üç kez gösteriliyormuş. “Number One TV Year In The World / 2009”; bu araştırmayı Eurodata TV Worldwide yapıyor. Bu kuruluş her yıl “televizyon eğilimleri” ile ilgili araştırmaları 5 kıtada 80 ülkede yapıyor. Ve ilk defa dünyada en iyi iş yapan dizilerde ilk ona Türkiye girdi. “Gümüş” en çok izlenen diziler sıralamasında yedinci. Bu araştırmada, bizim gazetede yer alan haberde “tiryakilik yapan diziler” sıralamasında yedinci olan “C.S.I” dört ülkede birinci sırada. Demek ki hem “tiryakilikte” hem de “ticari” başarıda ilk sırada. Artık dizilerde yeni yorumlar var. Amerikan hegemonyası yavaş yavaş kalkıyor. Diziler, dünyanın yeni düzenine göre yorumlanıyor.
Türk dizileri Arap dünyasında
“Kendi içinde sesi çıkmayan Türkiye büyük bir sürpriz yaptı. ‘Gümüş’, Ortadoğu’da patlama yaptı” deniliyor. “Gümüş” araştırmanın sıralamasında üç ülkede gösterimiyle yedinci sırada. Bu dizinin “Arap dünyasında” tiryakilik yaptığı kesin. Yani orada bir araştırma yapılsa eminim sonuç böyle çıkacak.
Rusya ve Kolombiya
SSCB’nin dağılmasından sonra kurulan cumhuriyetlerin Rusya’nın dizi pazarının müşterileri olacağını kimse düşünmezdi. “Tatyana’s Days”, “And Still I Love” ve “The Apostle” dizileri dört ülkede gösteriliyor. Bunlar komşu ülkeler. Ve giderek de yayılacak bu olay. Pembe dizi ihratacatçısı ülkelerden biri de Kolombiya. “Çirkin Betty” dört ülkede ekranda. Bu dizi için “tiryakilik yaptı” denilemez mi?
Yeni yorum
Amerika’nın dizi endüstrisi artık “yerel diziler”le savaşmak durumunda. Yani Yunanistan’dan başlayarak, Rusya’ya doğru giden hat ve Ortadoğu televizyonlarında, yeni ülke dizileri var. Nitekim araştırmanın yapılan yorumunda da, “Rusya komşu ülkelerine dizi satmaya başladı” deniliyor. Türkiye’nin bu anlamda önü açık ve gerçek bir dizi fabrikası...
Peki bizde tiryakilik var mı?
Biz dizi yorgunuyuz. OYuncusu, senaristi, teknik ekibiyle gerçekten hızlı ötesi çalışan ve bu nedenle dizileri çabuk tüketen bir toplumuz. Tiryakilik yapar diye düşündüğümüz nice diziler, bitti. “Yaprak Dökümü” ve “Kurtlar Vadisi” bu tanıma uyan iki dizi. Ama onların da ne olacakları belli değil. “Yeter bu kadar sürdü” diyebilirler. Peki size soralım bizde gerçekten tiryakilik yapan diziler neden bitti? Ya da hala var mı? Mail adresim; s.kologlu@gmail.com... Bekliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder